• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Parkanon Vasemmistoliitto

  • ETUSIVU
  • AJANKOHTAISTA
  • ALOITTEET
  • YHTEYSTIEDOT
  • VASSARIBLOGI
    • Aluevaaliblogaus
    • Ensimmäinen blogaus
  • Liity jäseneksi

Aluevaaliblogaus

Terve.

Olen ehdolla aluevaaleissa 2022, joten kirjoitanpa hieman siitä, mistä aluevaaleissa on kyse.

Aloitan siitä, että aluevaaleissa tullaan valitsemaan ensimmäistä kertaa Suomeen hyvinvointialuekohtaisesti jokaiselle erilliselle hyvinvointialueelle niiden omat aluevaltuustot.

Näiden aluevaltuustojen tehtävä tulee olemaan hyvinvointialuekohtaisesti päättää siitä, millä tavoin kunkin hyvinvointialueen sosiaalityö ja terveydenhoito sekä pelastuslaitoksien toiminta tullaan jatkossa järjestämään.

Näiden toimien järjestämisvastuu siis siirtyy kunnilta tuleville hyvinvointialueille ja niihin valittaville aluevaltuustoille.

Alussa rahoitus SOTE:n ja PELA:n järjestämiseen tulee valtion puolelta, mutta toivottavaa olisi, että jatkossa hyvinvointialueet saisivat kunnilta poistuvan verotusoikeuden näiden suhteen itselleen.
Kunnilta siis todellakin poistuu tarve verottaa rahoittaakseen näitä asioita, joten hyvinvointialueiden itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaamiseksi se verotusoikeus tulisi siirtää terveesti suoraan näille hyvinvointialueille.
Muussa tapauksessa valtio kerää verot SOTE:n rahoittamiseen ja jakaa sen sitten hyvinvointialueiden käyttöön, mikä on hyvin suuresti riippuvainen kulloinkin virkaatekevän hallituksen halukkuudesta rahoittaa sosiaalipalveluita ja terveydenhuoltoa sekä pelastustointa.
Verotusoikeuden siirto hyvinvointialueille sallisi siis niille suuren määrän itsenäisyyttä suhteessa valtioon ja oikeastaan on sen edellytys varsinaisen idean toteutumiseen hyvinvointialueiden suhteen täysimääräisesti.

Verotukseen liittyen voi todeta, että se verotustarve, joka aiemmin oli kunnilla liittyen näiden palveluiden rahoitukseen, siirtyy nyt joka tapauksessa toisaalle, oli se sitten valtio tai hyvinvointialueet.

Seuraavaksi muutama sananen SOTE-uudistuksen ideasta ja siitä, kuinka sitä lähdetään nyt toteuttamaan.
Hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin valitaan aluekohtaisilla kansanäänestyksillä valtuutettuja päättämään siitä, kuinka terveydenhuolto kullakin alueella järjestetään. Nämä valtuustot ovat siis hyvinvointialuekohtaisia ja toimivat siten ainoastaan omilla alueillaan.
Pirkanmaalla tuleva aluevaltuusto päättää Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestelyistä ja jollakin toisella hyvinvointialueella saman tekee kyseisen alueen vastaava valtuusto.

Nyt on siis tuhannen taalan paikka päättää siitä, keitä näihin valtuustoihin tulee valituiksi, ja ainoastaan äänestämällä voit vaikuttaa.

Vaalit pidetään 23.1.2022, joten viimeistään silloin kannattaa käyttää äänioikeuttaan.
Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022.

Vaalien toimittamisen jälkeen aluevaalilautakunnat vahvistavat aluevaalien tulokset 26.1.2022, ja uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.

Sitten hieman siitä, mistä aluevaltuustoissa päätetään.
Aluevaltuustoissa päätetään sosiaali- ja terveysalojen sekä pelastustoimen käytännön järjestämisestä olemassa olevien niitä koskevien lakien puitteissa.
Aluevaltuustot eivät tee rahoitustaan koskevia päätöksiä kajoamalla niihin asioihin, joista päätetään hallituksen ja eduskunnan tasoilla.
Toisin sanoen, ainoakaan aluevaltuusto ei omia toimintojaan rahoittaakseen pääse leikkaamaan muista yhteiskunnan toiminnoista, joiden verotus ja käytännön asiat hoidetaan muilla tasoilla.
Esimerkiksi sosiaalitoimea säätelevät lait, joiden ylitse eivät aluevaltuustot voi kävellä sen enempää kuin mistään muistakaan laeista, vaan aluevaltuustojen tulee järjestää toiminta hyvinvointialueilla näiden puitteissa.
Sama pätee terveydenhoitoon ja pelastustoimeen.
Hoitajamitoitus on säädetty lakiin, joten hyvinvointialueiden tulee tähdätä sen mitoituksen toteutumiseen.
Pelastustoimea koskien on pelastuslaitosten henkilöstömäärä pidettävä jatkossa lain ja säädösten edellyttämällä tasolla.
Esimerkkinä tästä on vaikkapa hälytysajoon lähtevän sammutusyksikön minimi miehistömäärä.
Jos ajoon lähtee vain kolme palomiestä, savusukellukseen ei voida alkaa, koska siihen vaaditaan kaksi savusukeltajaa sekä kaksi palomiestä, jotka toimivat ulkopuolella näiden varmistuksena.
Jos autossa lähtee sammutustyöhön vain kolme palomiestä, silloin savusukellukseen ryhtyminen edellyttäisi oman turvallisuutensa ja turvallisuussäädösten vastaista toimintaa, eikä näin voi olla.

Ei voida edellyttää kenenkään riskeeraavan omaa ja muiden henkeä siksi, että joku jossain päätti miehistömitoituksesta lainvastaisesti.

Tästä johtuen on tulevien aluevaltuustojen nostettava järjestettävien osa-alueiden toimintojen tasot heti alkuun vähintään vaadituille vähimmäistasoille ja mieluusti reippaasti ylitse, sillä ensimmäiset vuodet tulevat määrittelemään tulevien vuosien määrärahojen tarpeen.
Nämä ovat asioita, joita tulevien aluevaltuustojen järjestettäviksi asioiksi tulee.

Loppuun hieman puhetta poliittisesta näkökulmasta.

Hoitajamitoituksen vastustaminen on ymmärrettävää ainoastaan siitä näkökulmasta, missä julkinen terveydenhuolto pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, jotta yksityinen puoli saisi enemmän jalansijaa, ja yksityisellä puolella voitontavoittelu tarkoittaa suoraan vaikkapa hoitajien palkkojen polkemista.
Tämä on asia, jota on syytä kritisoida ja näin aion edelleen tehdäkin.

Parhautta olisi päästä pitämään SOTE:n alojen työntekijöiden puolia Pirkanmaan aluevaltuustoon, ja olen asettanut tietty tähtäimeni siihen.

Kirjoitan lisää aiheesta todennäköisesti lähipäivinä, mutta tämä ensimmäinen kirjoitukseni olkoon tässä.

Terveisin: Petri Vahosalmi, Parkanon Vasemmistoliiton aluevaaliehdokas Pirkanmaalla

Primary Sidebar

vasemmisto

Facebook

https://www.facebook.com/parkanonvasemmisto

Vasen Kaista

  • Mäenpäältä näkee kauas 31.3.2023
  • Vasemmistoliiton klubikiertue huipentui Tampereelle 30.3.2023
  • Koulut ovat yhteiskunnan peili 29.3.2023
  • Velalla ei saisi pelotella vaalivoiton vuoksi 28.3.2023
  • Lastensuojelun voitontavoittelu ei ole eettisesti kestävää 28.3.2023

© Copyright 2023 - www.vas.fi