AJANKOHTAISTA

 

Uutiskirje 21.9.2018

Eikö kirje näy oikein, katso selaimesta »

Hallituksen budjetti – menetetty mahdollisuus

Eduskunta aloitti hallituksen budjettiesityksen käsittelyn tiistaina. Vasemmistoliiton mielestä hallitus pitää verojen alentamista tärkeämpänä kuin oikeudenmukaista ja kestävää talouspolitiikkaa.
Li Andersson piti Vasemmistoliiton ryhmäpuheen budjettiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä
– Samalla kun hallitus on heikentänyt eläkeläisten, opiskelijoiden ja työttömien toimeentuloa, kasvattanut eriarvoisuutta ja leikannut rajusti koulutuksesta ja osaamisesta, on se myös käyttänyt yli 1,5 miljardia euroa hyvätuloisia suosiviin verokevennyksiin. Tarvitsevilta otetaan ja, niille, joilla jo on, annetaan lisää.
Lue vasemmistoliiton ryhmäpuhe

Paavo Arhinmäki: Pienituloiset maksavat viulut

Vaikka talous kasvaa, leikkaa hallitus köyhiltä. Etuuksien indeksileikkausten perumisen sijaan, hallitus esittää ratkaisuksi kansalaisten osakesäästötiliä. Esityksen hintalapuksi on arvioitu 160 miljoonaa euroa. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta kyselytunnilla, voiko tämä olla oikein.

– Tämä jatkaa sitä hallituksen pitkää linjaa, jossa hyödyt annetaan varakkaimmille, pienituloiset maksavat viulut, sanoi Arhinmäki.

Lisää budjetista:

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä nyt on hyvä aika korjata kulttuurin rahoitusvaje ja sitoa taiteen ja kulttuurin rahoitus prosenttiin budjetista.
Prosentti valtion budjetista taiteelle ja kulttuurille

Ajankohtaista

Sipilän hallitus vs Naisten oikeudet

Eduskunta äänesti tänään ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta. Äänin 101-60eduskunta päätti, että Soinin Suomen ulkopoliittisen linjan vastaiset kannanotot aborttioikeudesta eivät horjuta hallituspuolueiden luottamusta ulkoministeriin. 18 edustajaa äänesti tyhjää. Koko vasemmistoliiton eduskuntaryhmä äänesti Soinin luottamusta vastaan. Meille ihmisoikeudet eivät ole neuvottelukysymys.

Vasemmistoliitto rakentaa tasa-arvoista ja inhimillistä Suomea ja maailmaa, jossa ihmisten itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa toteutuu. Tehdään se yhdessä!

Vasemmistopoliitikko Alia Dannenberg: Hyvinvointivaltio on tämän mahdollistanut

Helsingin Sanomien henkilökuvassa tänään lahjakkaasta ja innostavasta Alia Dannenbergistä. Fyysikko, taloustieteilijä ja shakkimestari on myös vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Joensuussa
HS 21.9.2018: Transnaisen strategiapeli

Kirjoittajaksi Kansan Uutisiin?

Kiinnostaako kirjoittaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen? Tule kirjoittajaksi Kansan Uutisiin.

Lue lisää: Kansan Uutiset etsii kirjoittajia

Aluejärjestöjen toimintaa

Kaakkois-Suomen Vasemmisto

Parikkalan rajanylitysasemaa kehitettävä ja avattava kansainväliselle liikenteelle

Ensimmäiset Vasemmiston kansanedustajaehdokkaat Kaakkois-Suomeen

Uudenmaan Vasemmisto

Uudenmaan Vasemmistolla koossa puolet eduskuntavaalien ehdokkaista

Blogit

Suldaan said Ahmed: Kuka tahansa meistä voi uupua

Politiikka ei ole yleensä sitä miltä se päällepäin näyttää; kivoja kuvia joissa näkyy siistejä ja hymyileviä tyyppejä. Todellisuudessa monia stressaa ja jopa masentaa, he eivät vain kehtaa näyttää sitä ulospäin.
Lue lisää

Anna Kontula: Politiikan tasa-arvo ei ole valmis

Suomalaisessa politiikassa sukupuolten tasa-arvo on maailman kärkeä, mutta valitettavasti ei siksi, että asia olisi meillä kunnossa – vaan koska siitä ollaan muualla vielä niin paljon kauempana.
Lue lisää

Paavo Arhinmäki: Ceta-salailua vai avoin kaivoslakiuudistus

”Suomessa valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.” Näin sanoo Suomen perustuslaki. Valta Suomessa ei siis kuulu hallitukselle tai yrityksille. Tämän Sipilän hallitus tuntuu vain kovin usein unohtavan.
Lue lisää

Tietosuoja
Vasemmistoliitto käyttää uutiskirjeen tilaajan antamia tietoja vain viikkouutiskirjeen lähetystä varten.
Noudatamme EU:n tietosuoja-asetusta. Sähköpostiosoitteita ei luovuteta edelleen eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen. Uutiskirjeen voi peruuttaa koska tahansa klikkamalla unsubscribe/peruuta-linkkiä tai lähettämällä peruutuksen osoitteeseen vas [at] vasemmisto [dot] fi
Klikkaamalla Liity postituslistalle -nappia hyväksyt tietojesi käytön yllämainittuun tarkoitukseen ja niiden säilytyksen EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti.
YHTEYSTIEDOT

Vasemmistoliiton puoluetoimisto 
Lintulahdenkatu 10 3. krs, 00500 Helsinki
vas [at] vasemmistoliitto [dot] fi
Henkilöiden yhteystiedot ›

Parkanonkaupunginvaltuusto 27.08.2018 (Veijo Niemensivu).

Kaavamuutoksia ja Lubinetin lisärahoitusta.  Valtuusto kokoontui torikoukseen, jota ennen kuntalaiset- ja järjestöt olivat voineet etukäteen tehdä kysymyksiä luottamushenkilöille ja viranhaltijoille.  Kysymyksiä oli koirankakkapusseita kaupungin elinvoimaan.  Allekirjoittanut kysyi keskustan ryhmältä, aikooko se pian siirtyä Parkanossa pormestarimallin käyttöön kunnan johdossa.  Ensin vastasi kaupunginjohtaja ettei hän ole tietoinen tästä asiasta.  Tivaamiseni jälkeen, kh:n puheenjohtaja Lamminmäki lupasi ettei hänen puheenjohtaja aikanaan  pormestarimalliin siirrytä.

Parkanonkaupunginvaltuusto 25.06.2018 (Veijo Niemensivu).

Valtuustossa vihdoin ja viimein tilinpäätöksen, arviointikertomuksen ja henkilöstöraportin käsittely.  Vuosi vuodelta kyseisten asiakirjojen hyväksyntä siirtyy aina vaan myöhempään kesään.  Mahtaneeko valmistelusta vastaavalla talouspäälliköllä olla muita kiireitä?  Valtuusto hyväksyi myös ympäristösuojelumääräysten päivityksen sekä vesilaitoksen yhtiöittämisen,  äänestyksen jälkeen.  Vasemistoliiton edustajat olivat yhtiöittämisestä eri kannoilla.  Antero oli yhtiöittämistä vastaan ja allekirjoittanut sen puolesta.

Parkanonkaupunginvaltuusto 28.05.2018 (Veijo Niemensivu).

Esillä alkuvuoden talouskatsaus, omakotitalon osto, valtuustoaloitteita(Vasemmistoliitolta 2).  Allekirjoittanut otti esiin kaupunginhallituksen salaisen päätöksen, jossa vuokrataloyhtiön hallituksen 5 jäsenestä 4 vaihdettiin toisiksi ilman minkäälaista ennakkokuulemista tai ilmoitusta.  Nimet vaihdettiin ilman ryhmien lupaa kesken valtuustokauden.  Perusteluina oli yhtiön taloudellinen tila(valeuutinen), allekirjoittaneen yhteistyökyvyn puute hallituksen puheenjohtajana(kehitysjohtaja Hirsimäki) j.n.e  Kaikenkaikkiaan uskomattomia huhuja joiden perusteella hallituksen jäsenet vaihdettiin.  Todellinen syy oli se,  että allekirjoittanut, joka esitteli lehdistölle vuokrataloyhtiön puheenjohtajana kerrostalohankkeen, olisi saanut ehkä liikaa julkisuutta talon rakennuttamisesta.  Uuteen vuokrataloyhtiön hallitukseen valittiin kaupunginhallituksen pöydän ympäriltä todellinen eliittijoukko.  Puheenjohtajaksi  Juha Tuominen joka on kunnostautunut epäonnistumalla mm. Lubinet- hankkeessa ja Kehitys Parkin toimitusjohtajana.  Jäseninä mm. rouva valtuuston puheenjohtaja.  Hallitusta kasvatettiin lisäksi asiantuntijajäsenillä  sekä nostettiin kokouspalkkiot kolminkertaisiksi.  Lisäbonuksena puheenjohtajan 350 euron kuukausipalkkio ja kehitysjohtajan palkkiot.   Vuokrataloyhtiön asukkaille tämä merkitsee kohonneina kokouspalkkioina ainakin 120- 150 euron lisämaksua tämän eliittihallituksen kokouksista.  Kun siihen lisätään uuden hallituksen tekemät vuokrankorotukset, on siinä asukkailla melkoinen vyönkiristys tulossa.

Parkanonkaupunginvaltuusto 23.04.2018 (Veijo Niemensivu).

Viime kerralla valtuustosta palautettu hallintosäännön muutos runnattiin oikeiston voimin läpi äänestyksen jälkeen. Ristamäki teki esityksen, ettei johtajat saa tehdä vuoden määräaikaisia  työsopimuksia.  Allekirjoittanut kannatti esitystä mutta hävisimme luvuin 28/7 joten johtajat saavat edelleen ottaa sukulaisiaan/tuttaviaan vuodeksi töihin kaupungille.  Vasemmistoliitto jätti valtuustoaloitteen ns. lapsibonuksen maksamisesta(kts. aloitteet sivu).

Parkanonkaupunginvaltuusto 26.03.2018 (Veijo Niemensivu). 

Valtuusto hyväksyi Pentin alueen kaavamuutoksen, hyvinvointisuunnitelman päivityksen ja äänestyksen jälkeen Parkanon savuttomaksi kunnaksi.  Listalla oli myös taas kerran hallintosäännön muutosesitys.  Esitys oli tuotu valtuuston käsittelyyn peri kepulaiseen tapaan eli ilman ennakkokäsittelyä henkilöstöjaoksessa.  Uotilan esityksestä ja allekirjoittaneen kannattamana esitimme hallintosäännön palautusta uudelleenkäsittelyyn.  Kaupunginhallituksen puheenjohtajan kiukuttelun jälkeen esitys palautettiin uudelleenkäsittelyyn.

Parkanonkaupunginvaltuusto 11.02.2018 (Veijo Niemensivu). 

Pitkästä aikaa kaupunginvaltuuston kokous.  Asioita oli todella vähän.  Käsiteltävinä olivat yksi rantakaava,  Pohjois-Satakunta leander info ja valtuusto- ja kuntalaisaloitteet.  Parkanon Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti kokouksessa kaksi uutta valtuustoaloitetta jotka on luettavissa ”Aloitteet” sivulla. 

Parkanon kaupunginvaltuusto 27.11.2017 (Veijo Niemensivu).                                                                              Hyväksyttiin lainat kaupungin omille konserniyhtiöille Lubinetille ja Jäähalli Oy:lle.  Allekirjoittanut hieman ihmetteli miksei lainoitusta haettu normaalilla tavalla pankeilta, koska lainarahan hinta on alhainen.   Historian ensimmäisen kerran valtuustosto pääsi äänestämään Suomen kuntaliiton valtuuskunnan vaaleissa.  Vaalin tuloksen selvittyä, huomattiin että persut ja siniset ovat samaa ryhmittymää hajaannuksesta huolimatta, ainakin parkanossa.


Parkanon kaupunginvaltuusto 11.12.2017 (Veijo Niemensivu). 

Vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa hyväksyttiin talousarvio vuodelle 2018  Kaikki muut valtuustoryhmät kiittelivät kilvan viranhaltijoita ja hallituksen puheenjohtajaa vaikka verot ja taksat nousevat, velkamäärä kasvaa ja kunnan asukasmäärä pienenee  sekä vanhenee kaikkia ennusteita nopeammin.  Allekirjoittanut ryhmäpuheenvuorossaan toi esiin tyytyväisyyden siitä, että kunnan tarjoamat palvelut säilyvät tyydyttävällä tasolla, mutta se hinta mitä niistä maksetaan, on Suomen korkeimpia.  ”Parkanossa on hemmetin kallista elää ja asua.”

Parkanon kaupunginvaltuusto 30.10.2017 (Veijo Niemensivu).                                                                             Valtuuston käsittelyssä oli määrärahan muutos investoinneissa ja perusturvan käyttötaloudessa.  Myytiin pieni teollisuustontti ja päätettiin lainasrategiasta sekä jätehuollon tehtävien hoitamisesta.  Kiinteistövero jätettiin ennalleen, mutta tuloveroprosentista äänestettiin allekirjoittaneen esityksestä Pihlajamäen Anteron kannattamana.  Hävisimme esityksen kunnalliveron pitämisestä ennallaan 21 prosentissa.  Äänestystulos oli 22/8   Valtuuston puheenjohtajan toiminta herätti ihmetystä asian käsittelyn yhteydessä, kun hän määräsi ryhmäpuheenvuodot ennen  käsittelyä.

Parkanon kaupunginvaltuusto 25.9.2017 (Veijo Niemensivu).
Valtuuston kokouksessa hyväksyttiin sos. ja terveydenhuollon yhteistyösopimuksen päivitys Sastamalan seutukunnan kanssa.  Parkanon kaupungin hallitosääntöä muutettiin jälleen kerran.  Uudessa sopimuksessa päätösvaltaa siirrettiin taas kerran kaupunginhallitukselle mm. lainojen korkojohdannaisten osalta.  Valtuutettu Uotila esitti, ettei tältä osalta hallintosääntöä ei muutettaisi.  Allekirjoittaja kannatti esitystä.  Äänetyksessä hävisimme luvuin 23/7

Parkanon kaupunginvaltuusto 12.6.2017 (Veijo Niemensivu).

Hyväksyttiin yksimielisesti ryhmien esittämät henkilövalinnat valtuustokaudelle 2017-2021

Parkanon kaupunginvaltuusto 29.5.2017 (Veijo Niemensivu).

Valtuuston keskeisin aihe oli vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen.  Tilinpäätös hyväksyttiin lähes puheitta, koska valtuuston puheenjohtaja  ei antanut edes mahdollisuutta käyttää mm. ryhmäpuheenvuoroja.  Kokouksessa hyväksyttiin mm. sivistystoimen uudet virkajärjestelyt sisäisin siirroin.   Valtuuston kokous päättyi puheenjohtajan itsekehuihin ja suvivirteen.

Parkanon kaupunginvaltuusto 8.05.2017 (Veijo Niemensivu).

Hyväksyttiin Sastamalan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen muutos,  vahvistettiin tonttihinnoittelu ja palautettiin uudelleen valmisteluun hallintosääntöuudistus.   Vasemistoliitto jätti valtuustoaloitteen, joka koski erilääkäripalveluiden lisäämistä terveyskeskuksessa esim. reumasairauksien hoidossa.

Parkanon kaupunginvaltuusto 10.4.2017 (Veijo Niemensivu).

Parkanon kaupunki osti raakamaata kolmostien varresta Puupisteen hallista pohjoiseen päin.  Allekirjoitant arvosteli kauppaa kalliiksi- ja osittain tarpeettomaksi, koska suurin osaa ostettavaa aluetta ei todennäköisesti voida hyödyntää.  Jätin päätökseen toivomusponnen, missä edellytetään, että tontteja myytäessä on niistä saatavan hinnan  vastattava osto- ja myytikulut.

Valtuustossa hyväksyttiin myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin muutosesitykset ja ammattikoulun korjausrahoitus.

Parkanon Vasemmistoliitto jätti aloitteen terveyskeskuksen liikennejärjestelyistä.

Parkanon kaupunginvaltuusto 20.3.2017 (Veijo Niemensivu).

 Tulevasta kaupungin srategiasta tehtiin päätöksiä.  Pohjoisparkanon koulun lakkauttamiskiirettä ihmettelin valtuustossa.  Pariksi- kolmeksi vuodeksi tuodaan lapset keskustan kolulun ahtauteen ja homealtistuksiin.  Ei mitään järkeä, vaikka muutama kymppitonni saataisiin säästöä.   Tämä on sitä kepulaista politiikkaa, jolla syrjäkylät autioitetaan perusuomalaisten tuella.

Parkanon kaupunginvaltuusto 20.2.2017 (Veijo Niemensivu).

Valtuustossa päätettiin koulukampuslainan uudelleenjärjestelystä jossa koko laina otetaan leasing- lainana, koska oletetettua valtioapua ei saatu liikuntatilan rakentamiseen. Allekirjoittanut olisi poistanut koulukampushankkeesta koko liikuntahallin, mutta kaupunginjohtajan mukaan se ei ole tässä vaiheessa mahdollista.  Päätettiin srategiaesityksen mukaisista lautakunta- ym. luottamuspaikoista.  Allekirjoittanut ihmetteli, miksi tarvitaan kolmea puheenjohtajaa valtuustoon ja kaupunginhallitukseen.  Demareille asia tuntui olevan hyvin tärkeä, koska he sitä olivat esittäneet kaupunginhallituksessa.


Parkanon kaupunginvaltuusto 23.01.2017 (Veijo Niemensivu).

Esillä päätettävänä:

– Soimajärven kiinteistön ostaminen osaksi uuden koulukampuksen tonttia.

– Koulukampuksen rakentamisesta tehtyyn valitukseen vastaaminen.  Allekirjoittanut kysyi mahdollisista rakentamisen viivästymisestä johtuvien kustannusten maksamisesta ja johtavien virkamiehien vastuuvakuutuksista, mikäli kustannuksia syntyy.  Kaupunginjohtajan vastaus ei tuonut esittämiini kysymyksiin vastausta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  

 

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Haku

Vasemmistoliitto