AJANKOHTAISTA

Uutiskirje 13.10.2017

Eikö kirje näy oikein, katso selaimesta »

Nollalinja on kohtuuton

Pääministeri Juha Sipilä totesi MTV:n haastattelussa, että nollalinja on kohtuuton tulevissa palkkaneuvotteluissa. Kerrankin vasemmisto on täysin samaa mieltä pääministerin kanssa. Kansanedustajamme Kari Uotila kysyikin eduskunnan kyselytunnilla, seisooko koko hallitus pääministerin palkkalinjan takana?

-Meille kohtuus palkankorotuksissa on prosentteja, ei niiden kymmenyksiä, Kari Uotila sanoi.

Ajankohtaista

Ei myytävänä – jo 50.000 allekirjoittanut

Ei myytävänä -kansalaisaloite vammaisten tukipalvelujen kilpailuttamista vastaan on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta, ja aloite tulee etenemään käsittelyyn.
Vasemmistoliitto tukee aloitteen tavoitteita, sillä ihmisoikeudet eivät ole kauppatavaraa!

Sote-uudistuksen yhteydessä puhutaan sinnikkäästi valinnanvapaudesta, mutta kun vapaus valinnoille on suhteellista tai koskee vain osaa meistä, ei voida puhua todellisesta vapaudesta.

Kansalaisaloitteella tavoitellaan rajausta asumispalveluihin ja henkilökohtaiseen apuun, joita kunnat kilpailuttavat sekä Kelan kilpailuttamiin puhe- ja kuulovammaisten tulkkipalveluihin.

Lisätietoa ja tulostettava kannatusilmoitus kampanjan sivuilta

Allekirjoita netissä

Blogit

Onko EU yhtään parempi kuin Trump?

– EU on ensimmäinen Pariisin sopimuksen osapuoli, joka tekee konkreettiset pelisäännöt ilmastopäästöjen vähentämiselle, kirjoittaa kansanedustaja Paavo Arhinmäki blogissaan.
– Siksi EU:n päätöksillä on kokoaan suurempi merkitys. On todennäköistä, että muut maat ottavat mallia ja ideoita EU:n ilmastosääntelystä. EU:n päätösten tuleekin olla sellaisia, että ne kestävät päivänvalon myös, jos esimerkiksi Brasilia ottaa samat keinot käyttöön.

Lue Paavo Arhinmäen blogia

Faktaa ja fiktiota tuulivoimasta

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen oikoo väärinkäsityksiä tuulivoimasta blogissaan.
– Tuulivoima herättää tunteita ja tuulivoimasta on valitettavasti levitetty myös paljon virheellistä tietoa. Tuulivoimalla ei kaikkea energiantuotantoa tulla ikinä kattamaan, mutta se on osa tulevaisuuden päästötöntä energiajärjestelmää.

Kaikissa energiantuotantomuodoissa on haittoja, myös tuulivoimassa. Tuulivoiman etuna on päästöttömyys ja paikallisuus. Siksi sen määrää tulisi lisätä.

Lue Hanna Sarkkisen blogia

Kausityö – välttämätön muttei ongelmaton

Kansanedustaja Jari Myllykoski käsittelee hallituksessa työn alla olevaa lakia, jolla säädellään EU:n ja Euroopan talousalueen ETA:n ulkopuolisten maiden kansalaisten tuloa kausityöntekijäksi Suomeen. Kausityöntekijällä tarkoitetaan työntekijää, jonka työsuhde kestää alle kolme kuukautta.
– Kausityön lisäämisen sijaan pitäisikin parantaa maaseudulla tarjolla olevien työmahdollisuuksien houkuttelevuutta tarjoamalla nykyistä parempia yhteiskunnallisia palveluita ja vaikuttamalla siihen, että myös maaseudulla elinkeinorakenne olisi nykyistä monipuolisempi.

Lue Jari Myllykosken blogia

Piirijärjestöjen toimintaa

Lapin piiri: Raiteet julkisena palveluna

Vasemmistoliiton Lapin piiri vaatii junien matkustajaliikenteen säilyttämistä julkisena palveluna. Piirijärjestön mukaan ministeri Anne Bernerin ajamalle kilpailun vapauttamiselle ei ole perusteita tai ulkoista pakkoa.

– Ministeriön mukaan tavoitteena on parantaa palvelutasoa, laskea hintoja ja lisätä vuoroja.

Keinot ovat kuitenkin tavoitteisiin nähden väärät, sanoo Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja Markus Korjonen.

Lue Lapin piirin kannanotto

Pohjois-Pohjanmaan piiri: Oulaskankaan synnytystoiminta säilytettävä

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto vetoaa keskustan perheministeri Saarikkoon Oulaskankaan synnytysten turvaamiseksi.

Oulaskankaan sairaalassa syntyy vuosittain 900-1000 lasta ja siellä on toteutettu kaikki tiukentuneen päivystysasetuksen edellyttämät muutokset, kuten täydennyskoulutettu kätilöitä ja tehty vaadittuja laitehankintoja.

Lue Pohjois-Pohjanmaan vetoomus

Tulevia tapahtumia

Avoimet ovet eduskunnassa 14.-15.10.

Peruskorjatussa Eduskuntatalossa järjestetään 14.–15.10.2017 avoimet ovet kello 11-16. Viimeiset vieraat otetaan sisään taloon noin klo 15.30.
Valtiosalissa tapaat myös Vasemmiston kansanedustajia.

Lue: Avoimet ovet Eduskuntatalossa

Vasemmistoristeilylle elokuussa 2018

Tule koko perheen voimin!
Nyt voit varata paikkasi ensi vuoden mukavimmalle matkalle.

Katso lisää risteilystä

#Merja2018

Tue Merjaa presidentiksi – ilmoittaudu joukkoon

Parkanon kaupunginvaltuusto 25.9.2017 (Veijo Niemensivu).
Valtuuston kokouksessa hyväksyttiin sos. ja terveydenhuollon yhteistyösopimuksen päivitys Sastamalan seutukunnan kanssa.  Parkanon kaupungin hallitosääntöä muutettiin jälleen kerran.  Uudessa sopimuksessa päätösvaltaa siirrettiin taas kerran kaupunginhallitukselle mm. lainojen korkojohdannaisten osalta.  Valtuutettu Uotila esitti, ettei tältä osalta hallintosääntöä ei muutettaisi.  Allekirjoittaja kannatti esitystä.  Äänetyksessä hävisimme luvuin 23/7

Parkanon kaupunginvaltuusto 12.6.2017 (Veijo Niemensivu).

Hyväksyttiin yksimielisesti ryhmien esittämät henkilövalinnat valtuustokaudelle 2017-2021

Parkanon kaupunginvaltuusto 29.5.2017 (Veijo Niemensivu).

Valtuuston keskeisin aihe oli vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen.  Tilinpäätös hyväksyttiin lähes puheitta, koska valtuuston puheenjohtaja  ei antanut edes mahdollisuutta käyttää mm. ryhmäpuheenvuoroja.  Kokouksessa hyväksyttiin mm. sivistystoimen uudet virkajärjestelyt sisäisin siirroin.   Valtuuston kokous päättyi puheenjohtajan itsekehuihin ja suvivirteen.

Parkanon kaupunginvaltuusto 8.05.2017 (Veijo Niemensivu).

Hyväksyttiin Sastamalan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen muutos,  vahvistettiin tonttihinnoittelu ja palautettiin uudelleen valmisteluun hallintosääntöuudistus.   Vasemistoliitto jätti valtuustoaloitteen, joka koski erilääkäripalveluiden lisäämistä terveyskeskuksessa esim. reumasairauksien hoidossa.

Parkanon kaupunginvaltuusto 10.4.2017 (Veijo Niemensivu).

Parkanon kaupunki osti raakamaata kolmostien varresta Puupisteen hallista pohjoiseen päin.  Allekirjoitant arvosteli kauppaa kalliiksi- ja osittain tarpeettomaksi, koska suurin osaa ostettavaa aluetta ei todennäköisesti voida hyödyntää.  Jätin päätökseen toivomusponnen, missä edellytetään, että tontteja myytäessä on niistä saatavan hinnan  vastattava osto- ja myytikulut.

Valtuustossa hyväksyttiin myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin muutosesitykset ja ammattikoulun korjausrahoitus.

Parkanon Vasemmistoliitto jätti aloitteen terveyskeskuksen liikennejärjestelyistä.

Parkanon kaupunginvaltuusto 20.3.2017 (Veijo Niemensivu).

 Tulevasta kaupungin srategiasta tehtiin päätöksiä.  Pohjoisparkanon koulun lakkauttamiskiirettä ihmettelin valtuustossa.  Pariksi- kolmeksi vuodeksi tuodaan lapset keskustan kolulun ahtauteen ja homealtistuksiin.  Ei mitään järkeä, vaikka muutama kymppitonni saataisiin säästöä.   Tämä on sitä kepulaista politiikkaa, jolla syrjäkylät autioitetaan perusuomalaisten tuella.

Parkanon kaupunginvaltuusto 20.2.2017 (Veijo Niemensivu).

Valtuustossa päätettiin koulukampuslainan uudelleenjärjestelystä jossa koko laina otetaan leasing- lainana, koska oletetettua valtioapua ei saatu liikuntatilan rakentamiseen. Allekirjoittanut olisi poistanut koulukampushankkeesta koko liikuntahallin, mutta kaupunginjohtajan mukaan se ei ole tässä vaiheessa mahdollista.  Päätettiin srategiaesityksen mukaisista lautakunta- ym. luottamuspaikoista.  Allekirjoittanut ihmetteli, miksi tarvitaan kolmea puheenjohtajaa valtuustoon ja kaupunginhallitukseen.  Demareille asia tuntui olevan hyvin tärkeä, koska he sitä olivat esittäneet kaupunginhallituksessa.


Parkanon kaupunginvaltuusto 23.01.2017 (Veijo Niemensivu).

Esillä päätettävänä:

– Soimajärven kiinteistön ostaminen osaksi uuden koulukampuksen tonttia.

– Koulukampuksen rakentamisesta tehtyyn valitukseen vastaaminen.  Allekirjoittanut kysyi mahdollisista rakentamisen viivästymisestä johtuvien kustannusten maksamisesta ja johtavien virkamiehien vastuuvakuutuksista, mikäli kustannuksia syntyy.  Kaupunginjohtajan vastaus ei tuonut esittämiini kysymyksiin vastausta.

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 28.11.2016 (Veijo Niemensivu).

Valtuustossa oli päätettävänä parkanon mittakaavassa todella iso asia.  Nimitäin koulukampushankkeen kilpailutuksen hyväksyminen.  Hankkeen hintalappu kohoaa lähes 30 miljoonaan euroon kun otetaan huomioon kaikki kustannukset.  Vaikka allekirjoittanut aikoinaan äänesti uuden koulukeskuksen rakentamista vastaan, oli se tässä vaiheessa kuitenkin hyväksyttävä, koska yläasteen purkaminen on jo tehty ja uusia tiloja odotetaan.  Kalliit konsultit olivat tehneet selkeän kilpailutuksen joka hyväksyttiin sellaisenaan.  Koulukampuksen rakentaa Lemminkäisen Talo Oy elinkaarimallilla.  Rahoituskuviosta, joka todennäköisesti on leasing- mallinen, päättää kaupunginhallitus.  Valtuusto päätti myös kaavamuutoksesta, eräistä tonttihinnoitteluista ja Sastamalan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen muutoksesta.

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 31.10.2016 (Veijo Niemensivu).

Päätettävinä olivat

-kunnallisveroprosentti

-kiinteistövero

-talouskatsaus elokuun tilanteesta

-kaavamuutos- ja maa-alueen osto

-kirjaston rahoituksen siirto tälle vuodelle

-hallintosäästömuutokse

Runsaista puheenvuoroista huolimatta, kaikki asiat hyväksyttiin esitetyssä muodossa.

 


Parkanon kaupunginvaltuusto 26.09.2016 (Veijo Niemensivu).
Valtuustossa hyväksyttiin ammattikoulun tilojen ja tontin osto Sastamalan koulutuskuntayhtymältä.  Ostolla toivotaan ammattikoulukurssien saamista jatkossakin parkanoon.  Allekirjoittanut kyseenalaisti tilojen kuntokartoituksen koska mitään dokumenttiä ei ollut kaupungilla.  Rahoitettiin ylis/alaskylän valokuituhanketta.  Päätettiin valtuustokauden jatkumisesta 31.5.17 asti koska seuraavat kuntavaalit ovat keväällä 17  Hyväksyttiin pikavauhdilla aikaansaatu maakauppa TM- raudan kanssa Porintien varresta.

Parkanon kaupunginvaltuusto 25.4.2016 (Veijo Niemensivu).
Päätettiin määräraha siirrosta Shellin risteyksen remonttiin jo tälle vuodelle.  Hyväksyttiin huutokaupalla myydyt tontit joista esitin arvostelua alhaisesta hinnasta ja tavasta myydä toinen tontti yritykselle, vaikka keskusteluissa maankäyttöryhmässä nimenomaan oltiin sitä  mieltä ettei näin saa tehdä.
Parkanon kaupunginvaltuusto 21.3.2016 (Veijo Niemensivu).
Kokouksessa annettiin Lubinet yhtiölle laina-avustusta 40800 euroa toiminnan pyörittämiseen koska kassaan ei vielä ole tullut riittävästi rahaa.  Ostettiin maata seurakunnalta 13000 eurolla uuden koulukampuksen tarpeisiin.  Jorma ja Virpi Käenmäeltä ostettiin peltoa 15,5 ha 122500 eurolla aseman tien risteyksestä.  Leirintäalueelle hankitaan uusi sauna 50000 eurolla. Tiedoksi saatiin henkilöstön hyvinvointikertomus.  Valtuuston kokous kesti taas tarpeetttoman kauan, koska puheenjohtaja antoi keskustella kokouksen lopussa olemattomista asioista jotka eivät kuuluneet valtuuston päätettäviksi.

Parkanon kaupunginvaltuusto 15.02.2016 (Veijo Niemensivu).

Kokouksen alussa luovutettiin kunniamerkki sahamestari Kauko Kaitarannalle pitkäaikaisesta työhistoriasta Aurekoski Oy:llä sekä luottamustehtävistä Parkanon kaupungilla.  Kokouksen esimmäinen asia oli hyvinvointikertomuksen päivitys.  Ostettiin n. 6 ha metsää Rauma Oy:ltä, päivitettiin rakennuslautakunnan hallintosääntöä hulevesien osalta, hyväksyttiin teknisen lautakunnan määrähahaylitys (n. 30 000 €), tiedoksi valtuustoaloitteet(vas.liiton aloite meni läpi.  Korjattiin viranomaisen ohjetta), kuntalaisaloitteet, Allekirjoittanut kiinnitti huomiota aloitteen johtamista toimenpiteistä aloitteen tekijälle.  Kaupunginhallituksen puheenjohtaja teki asiasta ponsiesityksen, että päätös aloitteesta tiedotetaan sen esittäjälle.

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 14.12.2015(Veijo Niemensivu).

Esillä oli isoja asioita.  Vuoden 2016 talousarvio hyväksyttiin pitkien puheenvuorojen jälkeen ilman äänestyksiä.  Isoihin investointeihin(koulukampus, kirjasto, terveyskeskus,vesihuolto jne)joudutaan ottamaan lisää velkaa n. 4 mmk. Hallintokunnilta pyritään saamaan myös n. 0,5 mmk:n säästöt.  Yleisesti ottaen palvelut pitäisi pysyä nykyisellä tasolla.  Valtuusto teki periaatepäätöksen kirjaston säilymisestä entisellä paikallaan.   Sisäpinnat tullaan tekemään uusiksi ja tiloihin tulee myös toinen sisäänkäynti takapihan puolelta.   Suurinta keskustelua herätti esitys uuden sos. palveluiden tarjoajasta. Halllituksen esitys on perustaa uusi ns. Kolmostien Terveys Oy josta omistaisi 51 % Pihlajalinna ja 49% Parkanon kaupunki. Vasemmiston mielestä uutta toimijaa ei tarvita koska nykyinenkään ei ole toiminut vielä vuottakaan.  Kapunginhallituksen esitys oli niin epätarkka ja huonosti valmisteltu että emme voinee hyväksyä sitä. Myös muutama porvari oli samaa mieltä.  Hallituksen esitys kuitenkin voitti luvuin 15/8  Toinen äänestys käytiin kolukampuksen sijoituspaikasta ja suunnittelusta numeroin 23/4  Kaupunginhallituksen esittää että kampus sijoitetaan purettavan nykyisen yläasteen paikalle.  Pitkä kokous päättyi henkilöstön kunniamerkkien jaon ja joululounaan jälkeen päättämällä vielä mm. kaavamuutoksen laatimisesta ja määräalan ostamisesta asemantien risteyksestä.

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 9.11.2015(Veijo Niemensivu).

Tärkein päätettävä asia oli tuloveroprosentista päättäminen.  Hallituksen esittämä 0,5 % korotus todettiin ennenaikaiseksi koska sotepuolen vuoden takaisella yksityistämisellä meillä pitäisi olla taloudessa liikkumavaraa.  Sanoinkin, että näin pienellä ”Uotila” veron korotuksella sama tunne kun pissaisi housuinsa.  Veroa tulisi korottaa vasta sitten, kun tiedetään uuden koulukampuksen kokonaiskustannukset.  Vasemmisto äänesti Uotilan esityksestä ettei veroa vielä tässä vaiheessa nostettaisi.  Äänestyksessä verokorotus tuli voimaan luvuin 19/8  Kiinteistöverot pysyivät tällä kertaa ennallaan.  Vesihuoltotaksoihin 4 % korotus ja yleisiin liittymämaksuihin 7% korotus.  Esitin, ettei kulutusmaksua nostettaisi koska mitään korjaavaa ei edellisen korotuksen  jälkeen ole tehty vesihuoltolaitoksen talouden korjaamiseksi.   Äänestys päättyi korotuksen puolesta lukuihin 23/3  Valtuuston kokouksessa päätettiin myös uusista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueista,  kenkätehtaan tontin lainaehtojen muutoksesta(yhtiö on saneerauksessa)sekä persujen edustajan vaihtaminen Pirkanmaan kuntayhtymän valtuustossa.  Kokouksen lopussa Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti aloitteen perusturvan virheen korjaamisessa toimeentulopäätöksessä(aloite löytyy näiltä sivulta  ”Aloitteet”.

 Parkanon kaupunginvaltuusto 28.9.2015(Veijo Niemensivu).
Päätettävänä oli hallintosäännön muutos ja perusturvalautakunnan lakkauttaminen sekä uuden lautakunnan ja yksilöjaoston valitseminen Kihniön kunnan kanssa.  Aavistukseni oli oikea, että Vasemmistoliiton edustajaa ei lautakuntaan valita.  Menettelytapa oli törkeä ja käytinkin asiasta kriittisen puheenvuoron.  Kokouksen jälkeen usea valtuutettu kertoi olevansa asiasta samaa mieltä että yksi paikka olisi pitänyt kuulua Vasemmistoliitolle.  Esillä oli myös elokuun talouskatsaus.

Parkanon kaupunginvaltuusto 31.8.2015 (Veijo Niemensivu)

Kokouksessa myytiin pari omakotitonttia ja päätettiin varautua kahden huoneiston ostosta rakennettavasta kerrostalosta mikäli ne ei mene kaupaksi kahden vuoden aikana.   Kirjaston paikasta käytiin tiukka äänestys, missä hallituksen tekemä esitys nykyisen tilan ostosta korjattuna vei voiton äänin 15/12 Toinen vaihtoehto olisi ollut kirjaston rakentaminen uuden koulukampuksen yhteyteen.  Päätettävänä oli myös harvinainen eronpyyntö kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta.  Kärkkäiselle myönnettiin ero ja tilalle valittiin Lamminmäki.

Parkanon kaupunginvaltuusto 1.6.2015(Veijo Niemensivu)

Valtuustossa oli käsittelyssä kaavamuutos vanhan meijerin/Rantakodon ympäristöön sekä Lubinet hankkeen sopimus IPP:n kanssa.

 

Parkanon Kaupunginvaltuusto 4.5.2015 (Veijo Niemensivu)

Lyhyt valtuuston kokous jossa oli esillä muutama maakauppa ja Kolmoskeskuksen kaavamuutos.  Kaikki nuijittiin pöytään esitysten mukaisesti.

Parkanon Kaupunginvaltuusto  23.3.2015 (Veijo Niemensivu)

Valtuuston kokouksessa hyväksyttiin pieniä maakauppoja joita kaupunki myi tarjousten perusteella.  Hyväksyttiin myös vaihtokaupat Porintien varren teollisuuskiinteistön osalta.  Itse teollisuushallin osakeyhtiön perustaminen Parkanon Kaupunki/ Tm- Rauta/Xo- metalli siirrettiin seuraavaan valtuuston kokoukseen.

Parkanon kaupunginvaltuusto 9.02.2015 (Veijo Niemensivu)

Kokouksessa hyväksyttiin määrärahamuutos perusturvalautakunnan osalta.  Ylitys koski  jälleen erikoissairaanhoitoa, mistä allekirjoittanut varoitti jo talousarviota 2014 hyväksyttäessä.  Talousarvitekstissä perusturvan osalla muistutettiin liian usein talousarvion ” haasteellisuudesta” eli talousarvio tehtiin tarkoituksella alimittaiseksi.   Valtuustossa hyväksyttiin SOTE- sopimus, missä Parkano toimii isäntäkuntana, Kihniön-, Mänttä-Vilppulan kanssa ja johon Juupajoella on optio liittyä.  Vaikka sopimus hyväksyttiin yksimielisesti, neuvottelukunnassa mukana olleena voin ennustaa ainakin Kihniön osalta, että samanlainen rutina kustannuksien jaosta tulee jatkumaan, mitä se oli vanhan sos.- ja terveyskuntainliiton aikana.   Valtuustolle tiedoksi annettiin valtuutettujen tekemät aloitteet jotka pääosin oli tyrmätty hallintokunnissa.  Vasemmistoliiton erään aloitteen vastauksessa oli teksti aivan eri aloitteesta, josta syyn otti itselleen uusi kansliasihteeri.


Parkanon kaupunginvaltuusto 26.01.2015 (Veijo Niemensivu).

Valtuuston kokouksessa oli Alaskylässä oleva asemakaava jossa määriteltiin avatulle asuntoalueelle tonttikoot ja kadunrakennus.  Hyväksyttiin nimet uuteen puheenjohtajistoon ja kaupunginhallitukseen.  Valtuustoaloitteissa alkoi jälleen puheenjohtajan taitamattomuudesta johtuva puheruletti minkä takia allekirjoittautunut joutui valittuna pöytäkirjan tarkastajana pyytämään työjärjestyspuheenvuoron jotta saataisiin ”lörpöttely” aisoihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  

 

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Haku

Vasemmistoliitto