AJANKOHTAISTA

 

Uutiskirje 17.11.2017

Eikö kirje näy oikein, katso selaimesta »

Vasemmistoliitolta oma ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma

Vasemmistoliitto vaatii omassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ohjelmassaan Suomen liittoutumattomuuden jatkamista ja irtautumista isäntämaasopimuksesta Naton kanssa, asevelvollisuuden tasa-arvoistamista, aseviennin lopettamista konfliktialueille sekä monipuolisempia ja laaja-alaisempia katsantokantoja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistäminen sekä tuloerojen ja eriarvoisuuden vähentäminen maailmanlaajuisesti ovat sotilasliittoja kestävämpiä keinoja lisätä turvallisuutta, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Tiedote: Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma – asevelvollisuus ja -vienti syyniin

Tutustu ohjelmaan:
Suomen turvallisuus rakennetaan yhdessä

Ajankohtaista

Vasemmiston vaihtoehtobudjetti pienentää köyhyysastetta

Vasemmistoliitto esittää omassa vaihtoehtobudjetissaan Tasa-arvoinen ja kestävä Suomi politiikan kääntämistä uuteen suuntaan panostuksilla yhdenvertaisuuteen, ilmastonmuutoksen hillintään ja kestävän rakennemuutoksen edistämiseen.
Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan vasemmiston vaihtoehtobudjetti pienentää selvästi tuloeroja ja köyhyysastetta. Se myös lisää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa.

Vaihtoehtobudjetti Tasa-arvoinen ja kestävä Suomi

Silvia Modig: Julmaa ja typerää kohtelua

Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig on tehnyt kirjallisen kysymyksen sisäministeri Paula Risikolle kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden käännyttämisestä kesken työlupaprosessin.

– Työllä itsensä elättävän, yhteiskuntaan kiinnittyneen ja hyvin todennäköisesti työntekijän oleskeluluvan saavan ihmisen noutaminen työpaikalta, sulkeminen säilöönottokeskukseen ja viime kädessä lennättäminen voimakeinoja käyttäen sota-alueelle on sekä epäinhimillistä että typerää, Modig hämmästelee.

Lisää Silvia Modigin tiedotteessa

Hae luottamuspaikkoja Kuntaliitosta

Vasemmistoliitto hakee jäsenistönsä keskuudesta henkilöitä Kuntaliiton Pienten kuntien neuvottelukuntaan ja Ruotsinkieliseen neuvottelukuntaan.

Pienten kuntien neuvottelukunnan tehtävänä on vaikuttaa pienten kuntien erityisnäkökohtien huomioonottamiseen Kuntaliiton toiminnassa. Ruotsinkielisen neuvottelukunnan tehtävänä on mm. vaikuttaa siihen, että ruotsinkieliset ja kaksikieliset kunnat sekä niiden muodostamat yhteisöt saavat palveluja ruotsin kielellä.
Katso lisää avoimista paikoista

Tapahtumia

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto lauantaina. Seuraa kokousta netissä.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto kokoontuu lauantaina 18.11. klo 10 – 17 Helsingissä, Eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa. Kokousta voi seurata suorana joko Vasemmistoliiton nettisivujen  vasemmisto.fi/live  tai Vasemmiston Facebook-sivun kautta.
Li Anderssonin poliittinen tilannekatsaus ja presidenttiehdokas Merja Kyllösen kampanjanavauspuhe ovat vuorossa 10.20 alkaen.

Aluejärjestöjen toimintaa

Uudenmaan Vasemmisto: asunnot, joukkoliikenne ja vammaisten kuuleminen

Uudenmaan Vasemmisto haluaa lisää kohtuuhintaista asumista ja toimivaa joukkoliikennettä. Lauantaina 11.11. pitämässään piirikokouksessa se otti kantaa myös kuljetuspalvelujen kilpailutuksiin. Uudenmaan Vasemmisto vaatii vammaisneuvostojen ja vammaisjärjestöjen kuulemista kuljetuspalveluiden kilpailuttamisessa

Piirihallituksen puheenjohtajana jatkaa kokouksen päätöksellä Antero Eerola.

Katso tiedotteet ja kannanotot Uudenmaan Vasemmiston sivulta

#Merja2018

Merja Kyllönen –  Arvon presidentti

Tule  mukaan kampanjaan
– Näissä presidentinvaaleissa ei ole kyse minusta ehdokkaana. Nyt keskustellaan ja äänestetään arvoista sekä tulevaisuuden suunnasta. (Merja Kyllönen)

Katso Merjan puhe puoluevaltuustossa Vasemmistoliiton Facebook-sivulta tai osoitteessa vasemmisto.fi/live

Merja on tavattavissa Vasemmistoliiton teltalla Helsingissä Kiasman aukiolla lauantaina 18.11. klo 11-12

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 30.10.2017 (Veijo Niemensivu).                                                                             Valtuuston käsittelyssä oli määrärahan muutos investoinneissa ja perusturvan käyttötaloudessa.  Myytiin pieni teollisuustontti ja päätettiin lainasrategiasta sekä jätehuollon tehtävien hoitamisesta.  Kiinteistövero jätettiin ennalleen, mutta tuloveroprosentista äänestettiin allekirjoittaneen esityksestä Pihlajamäen Anteron kannattamana.  Hävisimme esityksen kunnalliveron pitämisestä ennallaan 21 prosentissa.  Äänestystulos oli 22/8   Valtuuston puheenjohtajan toiminta herätti ihmetystä asian käsittelyn yhteydessä, kun hän määräsi ryhmäpuheenvuodot ennen  käsittelyä.

Parkanon kaupunginvaltuusto 25.9.2017 (Veijo Niemensivu).
Valtuuston kokouksessa hyväksyttiin sos. ja terveydenhuollon yhteistyösopimuksen päivitys Sastamalan seutukunnan kanssa.  Parkanon kaupungin hallitosääntöä muutettiin jälleen kerran.  Uudessa sopimuksessa päätösvaltaa siirrettiin taas kerran kaupunginhallitukselle mm. lainojen korkojohdannaisten osalta.  Valtuutettu Uotila esitti, ettei tältä osalta hallintosääntöä ei muutettaisi.  Allekirjoittaja kannatti esitystä.  Äänetyksessä hävisimme luvuin 23/7

Parkanon kaupunginvaltuusto 12.6.2017 (Veijo Niemensivu).

Hyväksyttiin yksimielisesti ryhmien esittämät henkilövalinnat valtuustokaudelle 2017-2021

Parkanon kaupunginvaltuusto 29.5.2017 (Veijo Niemensivu).

Valtuuston keskeisin aihe oli vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen.  Tilinpäätös hyväksyttiin lähes puheitta, koska valtuuston puheenjohtaja  ei antanut edes mahdollisuutta käyttää mm. ryhmäpuheenvuoroja.  Kokouksessa hyväksyttiin mm. sivistystoimen uudet virkajärjestelyt sisäisin siirroin.   Valtuuston kokous päättyi puheenjohtajan itsekehuihin ja suvivirteen.

Parkanon kaupunginvaltuusto 8.05.2017 (Veijo Niemensivu).

Hyväksyttiin Sastamalan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen muutos,  vahvistettiin tonttihinnoittelu ja palautettiin uudelleen valmisteluun hallintosääntöuudistus.   Vasemistoliitto jätti valtuustoaloitteen, joka koski erilääkäripalveluiden lisäämistä terveyskeskuksessa esim. reumasairauksien hoidossa.

Parkanon kaupunginvaltuusto 10.4.2017 (Veijo Niemensivu).

Parkanon kaupunki osti raakamaata kolmostien varresta Puupisteen hallista pohjoiseen päin.  Allekirjoitant arvosteli kauppaa kalliiksi- ja osittain tarpeettomaksi, koska suurin osaa ostettavaa aluetta ei todennäköisesti voida hyödyntää.  Jätin päätökseen toivomusponnen, missä edellytetään, että tontteja myytäessä on niistä saatavan hinnan  vastattava osto- ja myytikulut.

Valtuustossa hyväksyttiin myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin muutosesitykset ja ammattikoulun korjausrahoitus.

Parkanon Vasemmistoliitto jätti aloitteen terveyskeskuksen liikennejärjestelyistä.

Parkanon kaupunginvaltuusto 20.3.2017 (Veijo Niemensivu).

 Tulevasta kaupungin srategiasta tehtiin päätöksiä.  Pohjoisparkanon koulun lakkauttamiskiirettä ihmettelin valtuustossa.  Pariksi- kolmeksi vuodeksi tuodaan lapset keskustan kolulun ahtauteen ja homealtistuksiin.  Ei mitään järkeä, vaikka muutama kymppitonni saataisiin säästöä.   Tämä on sitä kepulaista politiikkaa, jolla syrjäkylät autioitetaan perusuomalaisten tuella.

Parkanon kaupunginvaltuusto 20.2.2017 (Veijo Niemensivu).

Valtuustossa päätettiin koulukampuslainan uudelleenjärjestelystä jossa koko laina otetaan leasing- lainana, koska oletetettua valtioapua ei saatu liikuntatilan rakentamiseen. Allekirjoittanut olisi poistanut koulukampushankkeesta koko liikuntahallin, mutta kaupunginjohtajan mukaan se ei ole tässä vaiheessa mahdollista.  Päätettiin srategiaesityksen mukaisista lautakunta- ym. luottamuspaikoista.  Allekirjoittanut ihmetteli, miksi tarvitaan kolmea puheenjohtajaa valtuustoon ja kaupunginhallitukseen.  Demareille asia tuntui olevan hyvin tärkeä, koska he sitä olivat esittäneet kaupunginhallituksessa.


Parkanon kaupunginvaltuusto 23.01.2017 (Veijo Niemensivu).

Esillä päätettävänä:

– Soimajärven kiinteistön ostaminen osaksi uuden koulukampuksen tonttia.

– Koulukampuksen rakentamisesta tehtyyn valitukseen vastaaminen.  Allekirjoittanut kysyi mahdollisista rakentamisen viivästymisestä johtuvien kustannusten maksamisesta ja johtavien virkamiehien vastuuvakuutuksista, mikäli kustannuksia syntyy.  Kaupunginjohtajan vastaus ei tuonut esittämiini kysymyksiin vastausta.

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 28.11.2016 (Veijo Niemensivu).

Valtuustossa oli päätettävänä parkanon mittakaavassa todella iso asia.  Nimitäin koulukampushankkeen kilpailutuksen hyväksyminen.  Hankkeen hintalappu kohoaa lähes 30 miljoonaan euroon kun otetaan huomioon kaikki kustannukset.  Vaikka allekirjoittanut aikoinaan äänesti uuden koulukeskuksen rakentamista vastaan, oli se tässä vaiheessa kuitenkin hyväksyttävä, koska yläasteen purkaminen on jo tehty ja uusia tiloja odotetaan.  Kalliit konsultit olivat tehneet selkeän kilpailutuksen joka hyväksyttiin sellaisenaan.  Koulukampuksen rakentaa Lemminkäisen Talo Oy elinkaarimallilla.  Rahoituskuviosta, joka todennäköisesti on leasing- mallinen, päättää kaupunginhallitus.  Valtuusto päätti myös kaavamuutoksesta, eräistä tonttihinnoitteluista ja Sastamalan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen muutoksesta.

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 31.10.2016 (Veijo Niemensivu).

Päätettävinä olivat

-kunnallisveroprosentti

-kiinteistövero

-talouskatsaus elokuun tilanteesta

-kaavamuutos- ja maa-alueen osto

-kirjaston rahoituksen siirto tälle vuodelle

-hallintosäästömuutokse

Runsaista puheenvuoroista huolimatta, kaikki asiat hyväksyttiin esitetyssä muodossa.

 


Parkanon kaupunginvaltuusto 26.09.2016 (Veijo Niemensivu).
Valtuustossa hyväksyttiin ammattikoulun tilojen ja tontin osto Sastamalan koulutuskuntayhtymältä.  Ostolla toivotaan ammattikoulukurssien saamista jatkossakin parkanoon.  Allekirjoittanut kyseenalaisti tilojen kuntokartoituksen koska mitään dokumenttiä ei ollut kaupungilla.  Rahoitettiin ylis/alaskylän valokuituhanketta.  Päätettiin valtuustokauden jatkumisesta 31.5.17 asti koska seuraavat kuntavaalit ovat keväällä 17  Hyväksyttiin pikavauhdilla aikaansaatu maakauppa TM- raudan kanssa Porintien varresta.

Parkanon kaupunginvaltuusto 25.4.2016 (Veijo Niemensivu).
Päätettiin määräraha siirrosta Shellin risteyksen remonttiin jo tälle vuodelle.  Hyväksyttiin huutokaupalla myydyt tontit joista esitin arvostelua alhaisesta hinnasta ja tavasta myydä toinen tontti yritykselle, vaikka keskusteluissa maankäyttöryhmässä nimenomaan oltiin sitä  mieltä ettei näin saa tehdä.
Parkanon kaupunginvaltuusto 21.3.2016 (Veijo Niemensivu).
Kokouksessa annettiin Lubinet yhtiölle laina-avustusta 40800 euroa toiminnan pyörittämiseen koska kassaan ei vielä ole tullut riittävästi rahaa.  Ostettiin maata seurakunnalta 13000 eurolla uuden koulukampuksen tarpeisiin.  Jorma ja Virpi Käenmäeltä ostettiin peltoa 15,5 ha 122500 eurolla aseman tien risteyksestä.  Leirintäalueelle hankitaan uusi sauna 50000 eurolla. Tiedoksi saatiin henkilöstön hyvinvointikertomus.  Valtuuston kokous kesti taas tarpeetttoman kauan, koska puheenjohtaja antoi keskustella kokouksen lopussa olemattomista asioista jotka eivät kuuluneet valtuuston päätettäviksi.

Parkanon kaupunginvaltuusto 15.02.2016 (Veijo Niemensivu).

Kokouksen alussa luovutettiin kunniamerkki sahamestari Kauko Kaitarannalle pitkäaikaisesta työhistoriasta Aurekoski Oy:llä sekä luottamustehtävistä Parkanon kaupungilla.  Kokouksen esimmäinen asia oli hyvinvointikertomuksen päivitys.  Ostettiin n. 6 ha metsää Rauma Oy:ltä, päivitettiin rakennuslautakunnan hallintosääntöä hulevesien osalta, hyväksyttiin teknisen lautakunnan määrähahaylitys (n. 30 000 €), tiedoksi valtuustoaloitteet(vas.liiton aloite meni läpi.  Korjattiin viranomaisen ohjetta), kuntalaisaloitteet, Allekirjoittanut kiinnitti huomiota aloitteen johtamista toimenpiteistä aloitteen tekijälle.  Kaupunginhallituksen puheenjohtaja teki asiasta ponsiesityksen, että päätös aloitteesta tiedotetaan sen esittäjälle.

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 14.12.2015(Veijo Niemensivu).

Esillä oli isoja asioita.  Vuoden 2016 talousarvio hyväksyttiin pitkien puheenvuorojen jälkeen ilman äänestyksiä.  Isoihin investointeihin(koulukampus, kirjasto, terveyskeskus,vesihuolto jne)joudutaan ottamaan lisää velkaa n. 4 mmk. Hallintokunnilta pyritään saamaan myös n. 0,5 mmk:n säästöt.  Yleisesti ottaen palvelut pitäisi pysyä nykyisellä tasolla.  Valtuusto teki periaatepäätöksen kirjaston säilymisestä entisellä paikallaan.   Sisäpinnat tullaan tekemään uusiksi ja tiloihin tulee myös toinen sisäänkäynti takapihan puolelta.   Suurinta keskustelua herätti esitys uuden sos. palveluiden tarjoajasta. Halllituksen esitys on perustaa uusi ns. Kolmostien Terveys Oy josta omistaisi 51 % Pihlajalinna ja 49% Parkanon kaupunki. Vasemmiston mielestä uutta toimijaa ei tarvita koska nykyinenkään ei ole toiminut vielä vuottakaan.  Kapunginhallituksen esitys oli niin epätarkka ja huonosti valmisteltu että emme voinee hyväksyä sitä. Myös muutama porvari oli samaa mieltä.  Hallituksen esitys kuitenkin voitti luvuin 15/8  Toinen äänestys käytiin kolukampuksen sijoituspaikasta ja suunnittelusta numeroin 23/4  Kaupunginhallituksen esittää että kampus sijoitetaan purettavan nykyisen yläasteen paikalle.  Pitkä kokous päättyi henkilöstön kunniamerkkien jaon ja joululounaan jälkeen päättämällä vielä mm. kaavamuutoksen laatimisesta ja määräalan ostamisesta asemantien risteyksestä.

 

Parkanon kaupunginvaltuusto 9.11.2015(Veijo Niemensivu).

Tärkein päätettävä asia oli tuloveroprosentista päättäminen.  Hallituksen esittämä 0,5 % korotus todettiin ennenaikaiseksi koska sotepuolen vuoden takaisella yksityistämisellä meillä pitäisi olla taloudessa liikkumavaraa.  Sanoinkin, että näin pienellä ”Uotila” veron korotuksella sama tunne kun pissaisi housuinsa.  Veroa tulisi korottaa vasta sitten, kun tiedetään uuden koulukampuksen kokonaiskustannukset.  Vasemmisto äänesti Uotilan esityksestä ettei veroa vielä tässä vaiheessa nostettaisi.  Äänestyksessä verokorotus tuli voimaan luvuin 19/8  Kiinteistöverot pysyivät tällä kertaa ennallaan.  Vesihuoltotaksoihin 4 % korotus ja yleisiin liittymämaksuihin 7% korotus.  Esitin, ettei kulutusmaksua nostettaisi koska mitään korjaavaa ei edellisen korotuksen  jälkeen ole tehty vesihuoltolaitoksen talouden korjaamiseksi.   Äänestys päättyi korotuksen puolesta lukuihin 23/3  Valtuuston kokouksessa päätettiin myös uusista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueista,  kenkätehtaan tontin lainaehtojen muutoksesta(yhtiö on saneerauksessa)sekä persujen edustajan vaihtaminen Pirkanmaan kuntayhtymän valtuustossa.  Kokouksen lopussa Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti aloitteen perusturvan virheen korjaamisessa toimeentulopäätöksessä(aloite löytyy näiltä sivulta  ”Aloitteet”.

 Parkanon kaupunginvaltuusto 28.9.2015(Veijo Niemensivu).
Päätettävänä oli hallintosäännön muutos ja perusturvalautakunnan lakkauttaminen sekä uuden lautakunnan ja yksilöjaoston valitseminen Kihniön kunnan kanssa.  Aavistukseni oli oikea, että Vasemmistoliiton edustajaa ei lautakuntaan valita.  Menettelytapa oli törkeä ja käytinkin asiasta kriittisen puheenvuoron.  Kokouksen jälkeen usea valtuutettu kertoi olevansa asiasta samaa mieltä että yksi paikka olisi pitänyt kuulua Vasemmistoliitolle.  Esillä oli myös elokuun talouskatsaus.

Parkanon kaupunginvaltuusto 31.8.2015 (Veijo Niemensivu)

Kokouksessa myytiin pari omakotitonttia ja päätettiin varautua kahden huoneiston ostosta rakennettavasta kerrostalosta mikäli ne ei mene kaupaksi kahden vuoden aikana.   Kirjaston paikasta käytiin tiukka äänestys, missä hallituksen tekemä esitys nykyisen tilan ostosta korjattuna vei voiton äänin 15/12 Toinen vaihtoehto olisi ollut kirjaston rakentaminen uuden koulukampuksen yhteyteen.  Päätettävänä oli myös harvinainen eronpyyntö kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta.  Kärkkäiselle myönnettiin ero ja tilalle valittiin Lamminmäki.

Parkanon kaupunginvaltuusto 1.6.2015(Veijo Niemensivu)

Valtuustossa oli käsittelyssä kaavamuutos vanhan meijerin/Rantakodon ympäristöön sekä Lubinet hankkeen sopimus IPP:n kanssa.

 

Parkanon Kaupunginvaltuusto 4.5.2015 (Veijo Niemensivu)

Lyhyt valtuuston kokous jossa oli esillä muutama maakauppa ja Kolmoskeskuksen kaavamuutos.  Kaikki nuijittiin pöytään esitysten mukaisesti.

Parkanon Kaupunginvaltuusto  23.3.2015 (Veijo Niemensivu)

Valtuuston kokouksessa hyväksyttiin pieniä maakauppoja joita kaupunki myi tarjousten perusteella.  Hyväksyttiin myös vaihtokaupat Porintien varren teollisuuskiinteistön osalta.  Itse teollisuushallin osakeyhtiön perustaminen Parkanon Kaupunki/ Tm- Rauta/Xo- metalli siirrettiin seuraavaan valtuuston kokoukseen.

Parkanon kaupunginvaltuusto 9.02.2015 (Veijo Niemensivu)

Kokouksessa hyväksyttiin määrärahamuutos perusturvalautakunnan osalta.  Ylitys koski  jälleen erikoissairaanhoitoa, mistä allekirjoittanut varoitti jo talousarviota 2014 hyväksyttäessä.  Talousarvitekstissä perusturvan osalla muistutettiin liian usein talousarvion ” haasteellisuudesta” eli talousarvio tehtiin tarkoituksella alimittaiseksi.   Valtuustossa hyväksyttiin SOTE- sopimus, missä Parkano toimii isäntäkuntana, Kihniön-, Mänttä-Vilppulan kanssa ja johon Juupajoella on optio liittyä.  Vaikka sopimus hyväksyttiin yksimielisesti, neuvottelukunnassa mukana olleena voin ennustaa ainakin Kihniön osalta, että samanlainen rutina kustannuksien jaosta tulee jatkumaan, mitä se oli vanhan sos.- ja terveyskuntainliiton aikana.   Valtuustolle tiedoksi annettiin valtuutettujen tekemät aloitteet jotka pääosin oli tyrmätty hallintokunnissa.  Vasemmistoliiton erään aloitteen vastauksessa oli teksti aivan eri aloitteesta, josta syyn otti itselleen uusi kansliasihteeri.


Parkanon kaupunginvaltuusto 26.01.2015 (Veijo Niemensivu).

Valtuuston kokouksessa oli Alaskylässä oleva asemakaava jossa määriteltiin avatulle asuntoalueelle tonttikoot ja kadunrakennus.  Hyväksyttiin nimet uuteen puheenjohtajistoon ja kaupunginhallitukseen.  Valtuustoaloitteissa alkoi jälleen puheenjohtajan taitamattomuudesta johtuva puheruletti minkä takia allekirjoittautunut joutui valittuna pöytäkirjan tarkastajana pyytämään työjärjestyspuheenvuoron jotta saataisiin ”lörpöttely” aisoihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  

 

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Haku

Vasemmistoliitto